Meer dan een specerij

Mosterd doet drie dingen

De smaak van je gerecht pimpen? Dat doet mosterd al eeuwenlang!

Archeologisch opgravingen tonen aan dat mosterdplanten al héél lang bestaan. Duizenden jaren voor Christus stonden al mosterdplantjes in het Midden-Oosten, India en Egypte. De Egyptenaren kauwden tijdens de maaltijden op mosterdzaadjes om een vlotte spijsvertering te bevorderen. Via de Grieken en de Romeinen kwam mosterd tot in onze streken. Ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama had altijd mosterd als specerij mee op zijn lange bootreizen, om de smaak van het gepekelde vlees lekkerder te maken voor zijn bemanningsleden... 

Mosterd heeft een geneeskundige kracht, wist je dat?

De Romeinen gebruikten al mosterd tegen reuma. Ze legden compressen met hete mosterd op de gewrichten om de pijn te verlichten. Ook wie een lange voettocht had gemaakt, voegde mosterd toe aan een heet voetbad om verhoudheden en vermoeidheid tegen te gaan. Egyptenaren kauwden op mosterdzaadjes om de spijsvertering te verbeteren. Helpt nog steeds!
Mosterdpasta is van nature plantaardig en rijk aan omega-3-vetzuren, kalium en calcium. Door zijn essentiële oliën werkt de mosterd microben tegen, en zou het ook goed tegen kanker zijn. 

En je kan het ook gebruiken als bewaardmiddel...

Voor een langere conservering werd vlees vroeger met een dikke laag mosterd omhuld. Groenten werden ingelegd met mosterd ... Deze bereiding moet trouwens ook de voorlopger zijn geweest van onze pickels. Ook nu nog voegen we mosterd toe aan onze mayonaise, waardoor de houdbaarheid ervan een heel stuk langer wordt.