Machelse Mosterd

Ontstaan

In het middeleeuwse Bourgondië werden de culinaire mogelijkheden van mosterd ontdekt en verder ontwikkeld. Er werden bijna 100 varianten gecreëerd. We vonden dat dit ruimere aanbod ook mogelijk moest zijn in eigen streek en zo is Machelse Mosterd ontstaan. We ontwikkelden onze eigen mosterdrecepten. Na de natuurmosterd kwamen; mosterd met peperkoeksmaak, dragonmosterd en een graantjesmosterd met balsamico en honing. Dit aanbod wordt nog verder uitgebreid.

Begin 1900 werd er al mosterd gemaakt in Machelen, vertrekkende van de mosterdplanten die ter plaatse werden gekweekt. De zaden werden tussen molenstenen geplet. In het centrum van Machelen was er toen een olieslagerij, die lijnzaad plette op diezelfde manier. Graag schrijven we dit verhaal verder met Machelse Mosterd. Door dit ambachtelijk proces heeft de mosterd een grovere structuur. Naast een intensere smaakervaring, biedt dit tevens een beter kleefvermogen om bijvoorbeeld vleesgerechten te marineren.

 

Visie

LOKAAL STREEKPRODUCT
- Machelse Mosterd is een Oost-Vlaams streekproduct, erkend door 'Lekker Oost-Vlaams’.
- De mosterd wordt eigenhandig van A tot Z geproduceerd, afgevuld en verpakt, in Machelen.

AMBACHTELIJK & GEZOND
- Machelse Mosterd wordt ambachtelijk gemaakt, de mosterdzaadjes worden geplet tussen draaiende stenen, door de grovere structuur krijgen we een intensere smaakervaring. 
- louter natuurlijke producten: geen additieven, noch kleur- of smaakstoffen, noch bewaarmiddelen.
- In de rubriek 'meer dan een specerijlees je waar mosterd nog allemaal goed voor is...

VOOR DE SMAAKAVONTURIER
- Machelse Mosterd heeft nu 4 standaard varianten: natuur, peperkoeksmaak, dragon en balsamico-honing. Bovendien is er nu de seizoensmosterd met kweepeer. And more to come! 
- Je hoeft niet op reis te gaan om de wereld te proeven! Machelse Mosterd brengt het toegankelijk dichtbij. 
- Op deze website vind je fantastische foodpairing ideeën, smakelijke recepten en een kookvideo!  

TRADITIONEEL EN VERNIEUWEND
- Het is een bewuste keuze om de culinaire mogelijkheden van mosterd verder te ontdekken, vertrekkend van het eeuwenoude basisrecept.
- Machelse Mosterd staat ook voor ondernemerschap met een vrouwelijke toets ;)

Unieke producten met liefde gemaakt voor de smaakavonturiers … daar staan we voor!